Lightyear stopt met productie auto op zonne-energie

Het Finse Valmet Automotive is nauwelijks een maand na de opstart gestaakt met de productie van de eerste elektrische auto op zonne-energie.
Het bedrijf Lightyear, de opdrachtgever van Valmet, wilde wekelijks een auto produceren en dat geleidelijk opvoeren in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar. 
Tot nu toe zijn er maar enkele exemplaren geproduceerd.  Thans wordt onderzocht of met het vereenvoudigde type Lightyear 2 wellicht een doorstart mogelijk is.

 

Spectaculaire upgrade energieopslag dankzij PV recycling

Een door Deakin University ontwikkelde technologie (inclusief zuivering, productie van Nano silicium en integratie in nieuwe batterijtechnologie) is een grote stap voorwaarts in de manier waarop het afvalprobleem van zonnepanelen wordt aangepakt.
Silicium dat wordt teruggewonnen uit afgedankte zonnepanelen is een enorme duurzame bron van Nano silicium om in de toekomst te voldoen aan de vraag naar grondstoffen voor batterijen.

Superbatterij voorkomt gebruik van dure, milieubelastende grondstoffen 

Natrium-zwavelbatterij dat wel drie keer zoveel energie kan opslaan dan een lithium-ion batterij.  
Internationale team wetenschappers aan de universiteit van het Australische Sydney hebben een prototype van dit nieuw type natrium-zwavelbatterij ontworpen en gebouwd.

Met Nederlands ontwerp elektrisch vliegen van Amsterdam naar Londen 

Het toestel naar ontwerp van Maeve Aerospace moet over een paar jaar 460 kilometer afleggen op een volle batterij – een afstand van Amsterdam naar Londen. Het vliegtuig kan 25 jaar meegaan, waarbij de batterij steeds kan worden vervangen voor een die meer energie kan opslaan.

De jeugd heeft de toekomst.  

Dat is in elk geval wel de gedachtegang, zeker achter de energietransitie. Een prachtig voorbeeld daarvan is Gijs ten Brinke (20), die van mening is dat er over het algemeen alleen maar naar de toekomst met zonnepanelen wordt gekeken en niet naar de toekomst van zonnepanelen. 

De tijdlijn van het zonnepaneel 

Het idee over het gebruik van zonnekracht gaat terug naar de Klassieke Oudheid.
Maar hoe ontwikkelde een heliocaminus zich tot zonnepaneel? 

Allerhoogste rendement met Nederlandse zonne-cel 

Multi-junction zonnecel, opgebouwd uit verschillende lagen, wat de cel-efficiëntie verbetert.
Als silicium wordt gebruikt in combinatie met perovskiet zijn in het lab rendementen tot ruim 33% mogelijk !

Het rendement van zonnepanelen op de meeste daken schommelt meestal tussen de 15 en 25 procent.

Zonne-auto Stella Terra 

Een relatief compacte elektrische offroader die zijn benodigde energie opwekt met zonnecellen ontwikkeld door het studententeam Solar Team Eindhoven dat wel weet hoe het zogenoemde 'zonneauto's' moet maken.
Dit team heeft al diverse Stella modellen ontwikkeld waarmee het enige malen succesvol heeft deelgenomen aan de World Solar Challenge in Australië.

Nieuwe generatie nikkel-waterstof batterij

Ruimtevaartorganisatie NASA gebruikt ze al sinds de jaren 70: de nikkel-waterstofbatterij. Destijds waren voor dit type batterij kostbare grondstoffen nodig zoals platinum, maar inmiddels is de technologie vooruit gegaan en zijn er goedkopere alternatieven mogelijk

Wereldwijde innvaties elektriciteitsnetten

Het Internationale Energie Agentschap toont aan dat er voor 80 miljoen kilometer aan energie-infrastructuur vervangen of bijgebouwd moet worden voor 2040 om de klimaatdoelen te kunnen halen en energiezekerheid te garanderen.

Cyberweerbeerheid en de energietransitie

De energietransitie en de digitale transitie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Digitalisering levert namelijk een onmisbare bijdrage aan het versnellen van de energietransitie, maar het brengt ook een verhoogd risico met zich mee.

Energiebesparende ultra-reflecterende dakbedekking

Na wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het toepassen van koelkeramiek op het dak van een huis meer dan 20 procent elektriciteitsreductie kan opleveren voor de koeling van ruimtes