Wateradsorptie ruimtekoelsysteem

Algemeen principe.

Verdamping onder hoge druk bij aanzienlijk lagere temperaturen dan dat het onder normale druk mogelijk zou zijn. De watermoleculen hechten zich aan de adsorper, het water verdampt en koelt af.
Via een warmtewissellaar wordt daardoor het koelmedium (water) afgekoeld. Productie van benodigde warm water kan worden opgewekt met bijv. PV-panelen. Afgifte van het koelmedium kan plaatsvinden met een koudwater aircosystem of door middel van buizen gelegd in wand, vloer of plafond.

Dunblad vacuümhoes

Het adsorptie(oppervlaktebindend) koelproces vindt plaats in een vacüum. Dit betekent ook dat de behuizing van de modules bestand moet zijn tegen de sterke krachten van de optredende atmosferische druk. Dit zou al op zichzelf een enorme en zware constructie nodig maken. De behuizing is gebaseerd op de structuren van de warmtewisselaars binnenin. Op deze manier is het mogelijk om dunne en dus lichte RVS platen te gebruiken in plaats van massieve wanden. Het resultaat: Eenvoudige constructie, laag materiaalverbruik, minder gewicht, minder thermische massa en dus een hoger rendement.


Afzetting door kristallisatie.

Tijdens dit innovatieve proces van afzetting worden zeoliet kristallen rechtstreeks op het oppervlak van de warmtewisselaar “gekweekt” met behulp van een geavanceerd chemisch proces. Voor dit proces zijn geen bindmiddelen of lijmtechnieken nodig. Vergeleken met conventioneel beklede adsorbers zorgt deze gepatenteerde kristallisatie voor een aanzienlijk hogere energie- en vermogensdichtheid. Juist omdat er geen bindmiddelen of lijmlagen nodig zijn, zorgt het voor een optimale warmteoverdracht.

Dit hoog-rendement, onderhoudsarme systeem voor milieuvriendelijke ruimte-koeling zet geheel zonder gebruikmaking synthetische koelmiddelen warmte om in koude, met een besparing van elektrische energie tot wel 80%

 

Door warmte productie van koude.

Het adsorptiekoelaggregaat is met drie circuits in het systeem geïntegreerd:
Heet water / Koud water / Koelcircuit.
De aandrijfenergie die het adsorptieproces in de modules aanstuurt wordt via het heet water circuit geleverd. Het koud water circuit onttrekt de warmte aan het te koelen object. De warmte van deze twee circuits (warmte van het te koelen object en de warmte om het adsorptieproces aan te sturen) wordt afgevoerd via het terugkoelcircuit en vervolgens aan de omgeving afgegeven.
Voor alle typen aggregaten geldt dat zij zijn uitgerust met een geavanceerde programmeerbare Siemens Climatix-besturing. Op deze manier kunnen de prestaties en de energie-efficiëntie van de apparatuur verder worden verhoogd. Bijvoorbeeld door de efficiëntie-geoptimaliseerde werking of flexibele aanpassing aan de respectievelijke warmtebron. Een ander groot voordeel van het besturingssysteem is dat het eenvoudig kan worden geïntegreerd in alle interfaces van een gebouwbeheersysteem. Bovendien maakt de besturing een zeer eenvoudige en gebruiksvriendelijke bediening van het koelsysteem mogelijk.